NYHET
5 tips inför terminsstart: Så gör du skolstarten välkomnande och inkluderande
Att börja skolan igen efter sommarlovet kan vara både spännande och roligt. Det är en chans att träffa gamla vänner, lära sig nya saker och komma tillbaka till en trygg rutin. Men för vissa elever kan skolstarten också kännas jobbigt och obekvämt. Nervositeten över att bli frågad hur de har spenderat sin sommar eller rädslan för att tala inför gruppen kan göra att skolstarten känns osäker. Det är viktigt att som lärare och elevhälsa vara medveten om dessa känslor och hjälpa till att skapa en miljö där alla elever känner sig välkomna och inkluderade från första stund.
1. Undvik att fråga om sommarresor – inte alla har möjlighet att resa
För att undvika att någon elev känner sig utanför eller obekväm, undvik att fråga om sommarresor. Alla har inte möjlighet att resa, och det kan skapa en känsla av utanförskap för de elever som inte haft möjlighet till semester. Fokusera istället på vad som ligger framför, som det nya läsårets möjligheter och mål.
2. Använd öppna frågor som alla kan svara på, t.ex. "Vad ser du mest fram emot i höst?"
Istället för att ställa frågor som kan utesluta vissa elever, använd öppna frågor som alla kan relatera till. Ett exempel är att fråga "Vad ser du mest fram emot i höst?" Det ger alla elever en chans att delta i samtalet och reflektera över framtiden, oavsett deras bakgrund eller sommarupplevelser.
3. Välkomna varje elev med ett leende och ögonkontakt
Det första intrycket är viktigt. Genom att välkomna varje elev med ett varmt leende och ögonkontakt skapar du en känsla av trygghet och tillhörighet. Detta enkla men kraftfulla steg visar eleverna att du är glad att se dem och att du är där för att stötta dem.
4. (Om du kan) introducera alla med deras namn och skapa en känsla av gemenskap från start
Om möjligt, lär dig elevernas namn och använd dem när du introducerar dem för klassen. Att bli adresserad med sitt namn skapar en personlig anknytning och bidrar till en känsla av gemenskap och respekt i klassrummet. Detta hjälper också eleverna att känna sig sedda och värdefulla.
5. Ha en plan för att bemöta nervositet eller osäkerhet hos eleverna
Skolstarten kan vara en nervös tid för många elever. Ha en plan för att bemöta och minska denna nervositet. Ett bra sätt att börja kan vara att du själv berättar vad du ser fram emot i höst, vilket skapar en trygg och öppen atmosfär där eleverna känner sig mindre pressade att dela med sig direkt. Detta sänker tröskeln för elever som kanske känner sig osäkra eller ängsliga.
Dessa enkla men genomtänkta tips hjälper till att skapa en inkluderande och positiv start på terminen för alla elever.
Vi visar hur det fungerar
Det enklaste sättet att förstå EHT-kollen är genom en demo. Vi går igenom hur systemet fungerar och hur det kan förenkla ert arbete med elevhälsan. Samtidigt kan ni passa på och ställa alla de där frågorna som säkerligen dyker upp.